3de graad BSO - Londen


In de vroege ochtend van dinsdag 9 mei vertrokken de leerlingen van de 3de graad BSO met de Eurostar richting Londen. Eenmaal aangekomen maakten de leerlingen meteen kennis met het meest gebruikte vervoermiddel in Londen, de London Underground of Tube. Na een korte tussenstop in het hotel ging het meteen richting onze eerste populaire bezienswaardigheid, Trafalgar Square, het grootste plein van Londen dat aanzien wordt als het hart van de stad. Na een korte wandeling kwamen we terecht op een andere bekende toeristische trekpleister, Covent Garden, de oudste fruitmarkt van Londen maar nu vooral een toeristenmarkt waar onze leerlingen rustig konden rondsnuisteren en konden genieten van de vele straatartiesten. Via Somerset House en The Strand trokken we richting Saint Paul’s Cathedral waar we in de late namiddag verwacht werden voor ‘The 363rd Festival of the Sons & Friends of the Clergy’. Hoewel deze anderhalf uur durende dienst voor heel wat leerlingen een beproeving was, schiep het in de drukte van de dag en de drukte van deze wereldstad een oase van rust en stilte. Vanop de Millenium Bridge, een voetgangersbrug die ook bekend staat als de Wobbly Bridge, wierpen we een laatste blik op Saint Paul’s Cathedral, Shakespeare’s Globe en Tate Modern. Onze eerste dag wilden we afsluiten met een klapstuk, daarom hadden we een bezoek aan de Tower of London en de Tower Bridge tot het laatst bewaard. Moe maar voldaan keerden we terug naar het hotel.

Hoewel Engeland de reputatie heeft erg nat te zijn, begonnen we ook deze dag onder een stralende zon. Voor de meeste leerlingen was dit de dag waarnaar ze het meest hadden uitgekeken. Wie aan Londen denkt, denkt namelijk automatisch aan de Big Ben. Dit was dan ook onze eerste fotostop van de dag. Na een wandeling langs het Palace of Westminster, Saint Margaret’s Church, Westminster Abbey, 10 Downing Street was het tijd voor de ‘Changing of the Guards’. Deze ceremonie vindt elke dag om 11u. plaats bij de Horse Guards Parade. Ook vandaag de dag is dit nog steeds de officiële toegang voor Buckingham Palace en wordt het permanent bewaakt door lijfwachten te paard. Onze leerlingen gingen alvast graag met hen op de foto. Na een korte rustpauze in Saint James’s Park ging het richting Buckingham Palace voor de traditionele groepsfoto. Na de lunch bezochten de leerlingen een museum naar keuze. Sommigen verkozen het Natural History Museum, één van de musea met de grootste natuurhistorische collecties ter wereld én bekend van films als Night at the Museum en Paddington. Anderen opteerden voor het Science Museum, één van de populairste bestemmingen als het gaat om wetenschap, technologie, geneeskunde en design. In de late namiddag werden we verwacht aan de London Eye. Tijdens het ritje van 30 minuten in het op één na grootste reuzenrad ter wereld, kregen we op 135 meter boven de grond een fantastisch uitzicht over de stad. Na een kort bezoek aan Harrods, het bekendste en meest indrukwekkende warenhuis van Londen, ging het terug richting hotel. Hier klonken we op de verjaardag van één van de leerkrachten én een leerling in de lokale pub.

Tijdens de laatste dag mochten de leerlingen kiezen wat ze graag deden. Sommige leerlingen brachten een bezoek aan Madame Tussauds. Hier konden onze leerlingen op de foto met de grootste sterren, namen ze een tour door de fascinerende Londense geschiedenis en zagen ze superhelden tot leven komen. Voor anderen was het al shoppen wat de klok sloeg. Londen is namelijk één van de beste steden ter wereld om te winkelen en Oxford Street, de bekendste en drukste winkelstraat, is dan ook een waar paradijs voor mensen die van shoppen houden. Onze driedaagse sloten we af op Piccadilly Circus, de Britse variant van Times Square met zijn flikkerende neonlichten en reclameschermen en het ideale eindpunt om afscheid te nemen van een bruisende stad die altijd in beweging is.