3de graad BSO - Parijs


Nog voor het ochtendgloren vertrokken de leerlingen van de 3de graad BSO op woensdag 16 mei richting Parijs. Na een vlotte busrit kwamen we rond de middag toe in ons hotel. Hier konden de leerlingen zich even opfrissen en daarna ging het meteen met de metro richting Les Halles, waar de leerlingen zich te goed konden doen aan een picknick in het park onder een stralende zon. Tijdens onze wandeling langs Centre Pompidou, Place des Vosges en de Notre-Dame konden de leerlingen zich al een eerste indruk vormen van deze wereldstad. Na het avondeten in de wijk Quartier Latin sloten we de eerste dag af met een avondlijke boottocht. Terwijl we langs de oevers van de Seine gleden, hadden we een prachtig uitzicht op de belangrijkste bezienswaardigheden waaronder de Notre-Dame en de spectaculaire bruggen zoals de Pont Neuf. Maar het waren toch vooral de knipperende lichtjes van de Eiffeltoren die op veel bewondering konden rekenen.

De tweede dag vertrokken we na het ontbijt naar het Louvre. Het grootste museum ter wereld, tempel van de kunst en nog beroemder geworden door de glazen pyramide op de Cour Napoléon. Hoewel je negen maanden bezig zou zijn als je elk werk in het Louvre zou bekijken, gingen onze leerlingen in sneltempo op ontdekkingstocht door het museum. Ze namen bij een aantal bekende werken een originele selfie en maakten een levend schilderij. In de stad van de liefde kon een foto met een bruidspaar uiteraard niet ontbreken, ondertussen een jaarlijkse traditie. Een wandeling door de Jardin des Tuileries, over de Place de la Concorde en op de Champs-Elysées bracht ons uiteindelijk bij de Arc de Triomphe. Van hieruit konden de leerlingen heel wat beroemde plaatsen waarnemen waaronder La Défense. Vervolgens ging het via de Jardins du Trocadéro richting het pronkstuk van de Parijse skyline en het symbool van Parijs, de Eiffeltoren. Leerlingen die wilden, konden met de lift naar boven om op 310 meter hoogte van het fenomenale uitzicht te genieten. Leerlingen die overvallen werden door hoogtevrees genoten van het zonnetje op de oever van de Seine in het gezelschap van eendjes, zwanen en duiven. Tegen de avond aan trokken we richting de artistieke wijk Montmartre. We beklommen de 237 treden, de ene al wat vlotter dan de andere, naar de Sacré-Coeur. We dineerden in een klein restaurantje op Place du Tertre, het voormalige dorpsplein van Montmartre waar veel portrettekenaars te vinden zijn en dé plaats bij uitstek om gezellig iets te eten en te drinken. De avond werd afgesloten met een fotostop aan de bekende nachtclub, de Moulin Rouge.

Tijdens de laatste dag mochten de leerlingen kiezen wat ze graag deden. De meeste leerlingen brachten een bezoek aan het grootste voetbalstadion van Frankrijk. Ze namen plaats als toeschouwer, kregen de presidentiële loge en de kleedkamer te zien en liepen door dezelfde tunnel die spelers gebruiken wanneer ze richting het veld gaan. De andere leerlingen zouden normaal gezien de Catacomben van Parijs bezocht hebben, het grootste graf ter wereld met de overblijfselen van maar liefst zes miljoen mensen. Jammer genoeg werd er die dag gestaakt en viel onze planning in duigen. Dit kon de pret echter niet bederven, een namiddagje shoppen bleek een goed alternatief. Moe maar voldaan keerden we huiswaarts.