4de jaar - Zeilreis


Op woensdag 16 mei stonden we met onze vierdejaars al bij het krieken van de dag klaar om te vertrekken naar Kampen (Nederland). Een rustige busrit later werden we vlak naast twee prachtige zeilboten afgezet: een klipper (met twee masten) van 42 meter lang en een barkentijn, die met 50 meter en zijn vier masten op een heuse piratenboot leek. Eens alle spullen op de boten geladen waren, kon onze eerste (bewogen) zeildag op het IJsselmeer beginnen. We hebben kunnen genieten van een zonnige dag op het dek en meer dan genoeg wind in de zeilen om ons naar onze eerste aanlegplaats in Enkhuizen te brengen. Na een woelige tocht werd er spaghetti  gekookt en verorberd, er werden gezelschapsspelen gewonnen en verloren en Atlético Madrid werd naar de overwinning gesupporterd.
Gelukkig verliepen de volgende dagen een pak rustiger. We vulden onze dagen met het helpen op de boot, knopen leren leggen, de zeilen hijsen, weer neerlaten en opvouwen. Ook de dagelijkse taakjes namen we voor onze rekening: aan de hand van een beurtrol dekten de leerlingen tafels, deden ze de afwas, douches en toiletten werden gepoetst en er werd zelfs geholpen bij het koken. Er werd gequizd, gezwommen, geslingerd, geklommen, gekubbd, gevolleybald, gelachen en uiteraard ‘zeil je voor het eerst’ gezongen… 
Natuurlijk hebben we ook heel wat geleerd; over hoe de Zuiderzee werd afgesloten en zo het IJsselmeer ontstond. Over hoe het zoute water zoet werd. Over de overstromingen in Nederland, de afsluitdijk en de polders. Over hoe mens en natuur hier al eeuwen trachten samen te leven.
Op vrijdag kon de bus dus met vermoeide maar voldane leerlingen en leerkrachten naar Nijlen terugkeren!