5 en 6 BSO - Londen


In de vroege ochtend van dinsdag 7 mei vertrokken de leerlingen van de 3de graad BSO met de Eurostar richting Londen. Eenmaal aangekomen maakten de leerlingen meteen kennis met het meest gebruikte vervoermiddel in Londen, de London Underground of Tube. Na een picknick in de Victoria Embankment Gardens volgde de eerste populaire bezienswaardigheid, Trafalgar Square, het grootste plein van Londen dat aanzien wordt als het hart van de stad. Na een wandeling langs Admiralty Arch, de Horse Guards Parade en door Saint James’s Park ging het richting Buckingham Palace voor één van onze traditionele groepsfoto’s. Wie aan Londen denkt, denkt automatisch aan de Big Ben en de Houses of Parliament. Dit was dan ook onze volgende fotostop. Helaas wordt de Big Ben sinds augustus 2017 beroofd van zijn typische charme door werkzaamheden. Omdat de Londenaars toch nog zouden weten hoe laat het is, blijft één kant van de klok steeds zichtbaar bewijzerd. Na een aantal omzwervingen kwamen we aan bij Saint Paul’s Cathedral. Vanop de Millenium Bridge, een voetgangersbrug die ook bekend staat als de Wobbly Bridge, hadden we een mooi uitzicht op Shakespeare’s Globe en Tate Modern. Voor het avondeten trokken we naar een andere bekende toeristische trekpleister, Covent Garden, de oudste fruitmarkt van Londen maar nu vooral een toeristenmarkt waar onze leerlingen rustig konden rondsnuisteren. Om onze eerste dag in Londen op een passende manier af te sluiten genoten we van een heerlijk avondje uit in het Novello Theatre. We kozen voor Mamma Mia, een musical die al meer dan veertig miljoen kijklustigen trok en wat ons betreft dus een garantie voor een fantastische avond. Hoewel de leerlingen ook behoorlijk enthousiast waren, ondanks de angstaanjagende zitplaatsen op het balkon, waren het vooral de leerkrachten die uit volle borst meezongen. Moe maar voldaan keerden we terug naar het hotel.
Engeland heeft de reputatie erg nat te zijn en dat was het ook… Toch kon dit de pret niet bederven want voor de meeste leerlingen was dit de dag waarnaar ze het meest hadden uitgekeken. De meeste leerlingen brachten een bezoek aan Madame Tussauds. Hier konden ze op de foto met de grootste sterren, namen ze een tour door de fascinerende Londense geschiedenis en zagen ze superhelden tot leven komen. Heel wat jongens brachten dan weer een bezoek aan Stamford Bridge, één van de grootste stadions én de thuisbasis van de Engelse voetbalclub Chelsea. Tijdens de rondleiding werden ze meegenomen naar de perskamer, de kleedkamers, de tunnel… gebieden die normaal zijn voorbehouden voor spelers en officials. Na de lunch bezochten de leerlingen een museum naar keuze. De meeste leerlingen verkozen het Natural History Museum, één van de musea met de grootste natuurhistorische collecties ter wereld én bekend van films als Night at the Museum en Paddington. Sommigen opteerden voor het Science Museum, één van de populairste bestemmingen als het gaat om wetenschap, technologie, geneeskunde en design. Nog anderen kozen voor het British Museum, het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en met dertien miljoen objecten meteen ook de grootste verzameling kunstvoorwerpen van de wereld. Vervolgens spraken we af aan Borough Market, ook wel bekend als ‘foodie’s paradise’ en één van de oudste, grootste én bekendste (voedsel)markten in Londen. Voor het avondeten trokken we naar de Tower of Londen en de Tower Bridge, waar uiteraard eerst de verplichte groepsfoto op het programma stond. We sloten onze tweede avond af met een late evening shopping. Londen is namelijk één van de beste steden ter wereld om te winkelen en Oxford Street, de bekendste en drukste winkelstraat, is dan ook een waar paradijs voor mensen die van shoppen houden.
Tijdens onze laatste dag wandelden we via Kensington Gardens en Hyde Park naar Notting Hill. Hoewel we wat tijd doorbrachten in de tuin van William en Kate zagen we hen jammer genoeg niet. We konden echter wel een foto nemen van hun gelukwensen aan het adres van Harry en Meghan naar aanleiding van de geboorte van de kleine Archie. Jammer genoeg speelde het slechte weer ons ook nu weer parten en was de anders zo druk bezochte Portobello Road Market nagenoeg verlaten. De 18de-eeuwse schrijver Samuel Johnson schreef ooit: "Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford." en wat ons betreft had hij overschot van gelijk. Moe waren we allemaal, maar bereid om Londen te verlaten waren we allerminst.