Nijlense leerlingen wetenschappen-wiskunde brouwen bier


Nijlense leerlingen wetenschappen-wiskunde brouwen bier

Laatstejaars Sint-Calasanzinstituut brouwen schooleigen bier

In het kader van de eindtermen onderzoekscompetenties voor wetenschappen brouwen de leerlingen van het zesde jaar Wetenschappen-Wiskunde van het Sint-Calasanzinstituut te Nijlen een ‘Calasanzbier’, naar eigen recept. Voor dit project worden de leerlingen uitgedaagd om aspecten van verschillende wetenschapsdomeinen toe te passen en zo werken ze helemaal volgens de visie van STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Bij de productie van het bier komen namelijk heel wat STEM-aspecten aan bod: optimalisatie van biergist, bio-engineering van procesparameters met sensoren en constante kwaliteitsmonitoring door complexe berekeningen voor, tijdens en na het brouwproces.

Dit project werd deskundig voorbereid tijdens de wetenschapslessen, waarin leerlingen inzicht verwierven in de biochemische processen die zich zullen voltrekken. Voor de brouwdag zelf kunnen de leerlingen rekenen op de expertise van Luc De Pooter, een gediplomeerd bierbrouwer die zowel de theoretische achtergrond als de praktische uitvoering beheerst. Op dinsdag 14 januari wordt het bier gebrouwen, op de campus van de school, en zullen de leerlingen een hele dag uit hun beste vaatje moeten tappen. Wanneer het gistingsproces voltooid is, sluiten de leerlingen dit thema af met een bezoek aan een bierbrouwerij. Hier kunnen ze hun eigen bevindingen toetsen aan het bierbrouwproces op industriële schaal.

Begin maart verwachten de leerlingen het bier te kunnen bottelen, zodat het nadien nog enkele maanden kan rijpen op de fles. Met het einde van hun carrière op de middelbare school in zicht, kijken ze alvast reikhalzend uit naar het einde van het schooljaar. Op de proclamatie hopen ze immers een toost te kunnen uitbrengen op hun diploma, met een glas zelfgebrouwen ‘Calasanzbier’ in de hand.

 Fragment van RTV.