Studierichting: Wetenschappen-Wiskunde


Om te kiezen voor deze studierichting moet je duidelijke interesse en begaafdheid hebben voor wiskunde, biologie, fysica en chemie. De combinatie van wiskunde en wetenschappen zorgt voor de uitgesproken wetenschappelijke basis van deze studierichting.

Het is belangrijk dat je in de eerste graad goede resultaten hebt behaald voor wiskunde. Je moet graag oefeningen maken, inzicht hebben in abstracte wiskundige structuren en bereid zijn de theorie grondig te studeren. Je leert wiskundige vaardigheden in argumenteren, verklaren en bewijzen.

Alle studierichtingen in de tweede graad ASO krijgen 1 uur biologie, 1 uur chemie en 1 uur fysica. Alleen in de studierichting Wetenschappen zijn dit telkens 2 uren. Het tweede uur wordt gebruikt voor labo, proeven, veldwerk, ICT-toepassingen en onderzoeksvaardigheden.

Naast wiskunde en wetenschappen krijg je in deze studierichting een brede algemene vorming. Zo heb je heel wat doorstroommogelijkheden in de derde graad en krijg je ruim perspectief op universitaire en niet-universitaire opleidingen.

Vanaf het vijfde jaar, krijg je het vak seminaries. Hierbij word je stapsgewijs voorbereid op vervolgstudies. Je leert er zelfstandig werken, instructies opvolgen en deadlines respecteren: allemaal vaardigheden die je nodig hebt om later succesvol werken, papers en scripties te maken aan hogeschool of universiteit. Je start individueel met studiewijzers (opdrachten van de hoofdvakken ), je maakt een groepswerk rond globalisering en duurzame ontwikkeling en in het derde trimester werk je aan labotechnieken.

In het zesde jaar krijg je dan eerst een hoofdstuk politieke vorming. Daarna kan je kiezen in functie van je vervolgstudies. Als je al weet dat je voor die studies meer wiskunde nodig hebt, of wetenschappen,  kan je in het tweede semester hiervoor kiezen. Heb je nog geen duidelijk beeld van je verdere studies, dan maak je een scriptie over een onderwerp naar keuze bij het vak seminaries, en in het derde trimester krijg je dan een individueel pakket met ondersteunende leerstof en oefeningen in functie van je studiekeuze.

 

 

Terug naar tabel studieaanbod.