Talentendag 2018


In de eerste graad van onze school staan de talentmodules centraal, deze laten leerlingen toe om hun interesses en talenten volop te verkennen. Zo hebben de leerlingen 5 keuzemogelijkheden: Latijn, STEM, Taal, Mens en Ondernemen, en Creatie en Praktijk. Elke talentmodule kent een specifieke invulling van de keuze-uren, waarin de klemtoon gelegd wordt op leerlingen versterken en uitdagen in het gekozen talent. Op dinsdag 8 mei organiseerden wij een talentendag. Op deze dag voorzien de ‘talentleerkrachten’ leerrijke en boeiende activiteiten die aansluiten bij de leerinhouden en interesses van onze leerlingen. Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten per talentmodule: 
 
1) Talent voor Taal: Eurosong Festival met muzikale optredens (met act) van de leerlingen in het Engels, Frans of Nederlands. * Enkele presentatoren leiden de kandidaten in en zorgen voor boeiende overgangen. Er is ook een jury (leerkrachten) aanwezig. * De leerlingen vertolken ‘winnende en bekende’ liedjes uit de geschiedenis van Eurosong. * De grootouders van de leerlingen zijn onze centrale gasten. De kinderen een unieke kans om aan hun grootouders te laten zien waar ze mee bezig zijn tijdens hun ‘talent voor taal-lessen’ en dat ze kunnen samenwerken. Ten slotte worden 55 grootouders uitgenodigd op een Engelse afternoon-tea-party waar ze gezellig kunnen napraten over het Eurosongfestival.
 
2) Talent voor STEM: bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) te Lier en initiatieles over ‘Drones’ en initiatieles over ‘Robots’
 
3) Talent voor Mens en Ondernemen: voor deze leerlingen staat de talentendag in het teken van duurzaamheid voormiddag: bezoek aan de Kringwinkel in Geel = De leerlingen krijgen een rondleiding doorheen de verschillende afdelingen: levering, verkoop, textielafdeling, houtbewerking, naaiatelier. Vervolgens werken de leerlingen een aantal opdrachten uit in de winkel zelf. In de namiddag volgt een workshop op school waarbij de leerlingen windspinners maken met afvalmaterialen 
 
4) Talent voor Latijn: Deze leerlingen bezoeken de hele dag de Romeinse grensstad Xanten, net over de Duitse grens en langs de Rijn gelegen. In kleine groepjes gaan de leerlingen op verkenning in de oude Colonia Ulpia Traiana die gedeeltelijk is heropgebouwd: thermen, amfitheater, omwalling, poortgebouw, herberg, handwerkhuizen, grafmonumenten, Romeinse spelletjes en een tempel liggen op hen te wachten. Op deze dag willen deze leerlingen meer vernemen over de mensen die 2000 jaar geleden leefden. Waar hielden ze zich mee bezig? Welke gereedschappen en materialen gebruikten ze? Wat dezen ze in hun vrije tijd? Hoe liepen de Romeinse veroveraars gekleed? Welke sporen hebben ze achtergelaten voor de archeologen van de 21ste eeuw? Hoe zag een Romeinse stad eruit? 
 
5) Talent voor Creatie en praktijk (onze leerlingen van 1B)
 
Voor deze leerlingen voorzien we de hele dag leerrijke en boeiende activiteiten die aansluiten bij hun interesses en bij het vak ‘techniek-voeding’. In de voormiddag brengen de leerlingen een educatief bezoek aan een saffraanboerderij. In de namiddag gaan ze boerengolfen in de ‘witte lelie’.