De studierichting Economie-Moderne talen (EM) combineert in de derde graad vier lesuren economie met een ruim pakket talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Als je voor deze studierichting kiest, is het belangrijk dat je belangstelling hebt voor de economische actualiteit en dat je graag bezig bent met taal. Binnen het lessenpakket gaat veel aandacht naar het verwerven van inzicht in economische ontwikkelingen en het verscherpen van communicatieve vaardigheden in het Nederlands en in moderne vreemde talen.
De component Economie geeft je een algemene economische vorming. Het is ook nodig dat je interesse toont voor economische thema’s als (internationale) handel, prijzenbeleid, het economisch functioneren van een gezin en een bedrijf in onze maatschappij, internationale economische betrekkingen, economische theorieën, …
De component Moderne talen focust op het versterken van de taalvaardigheid in het Nederlands en in moderne vreemde talen als Duits, Engels en Frans. Naast een duidelijke klemtoon op het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (lezen, schrijven, luisteren, spreken en gesprekken voeren), zal je ook uitgebreid kennismaken met de cultuur en literatuur in deze talen en zul je inzicht krijgen in hoe taal als systeem werkt.
Vanaf het vijfde jaar, is er in de lessentabel een onderdeel vrije ruimte. Hierin word je stapsgewijs voorbereid op vervolgstudies. Je leert er zelfstandig werken, instructies opvolgen en deadlines respecteren: dit zijn allemaal vaardigheden die je nodig hebt om later succesvol projecten, papers en scripties te volbrengen aan hogeschool of universiteit. Je start in het eerste trimester in groep met een integrale economische onderzoeksopdracht, je maakt in het tweede trimester een paper rond een sociale organisatie en in het derde trimester krijg je via projectwerk inzicht in het systeem van politieke besluitvorming.
In het zesde jaar krijg je dan de mogelijkheid om in die vrije ruimte een keuzevak op te nemen. Daarmee kan je kiezen in functie van je vervolgstudies. Als je al weet dat je voor die vervolgstudies meer wiskunde nodig hebt, dan bieden wij het vak wiskunde voor economen aan. Ga je verder in een richting met een sterke talige component, dan is Spaans allicht een goede keuze. Wil je naast de algemene economie ook werken rond bedrijfseconomische thema’s, dan kies je best voor bedrijfskunde.
De studierichting Economie – Moderne talen biedt een ruim perspectief op allerlei opleidingen in het hoger onderwijs, zowel universitaire (academische bachelor) als niet-universitaire (professionele bachelor). Hierbij denken we aan (Toegepaste) economische wetenschappen,
Sociale economische wetenschappen, Handelswetenschappen, Toegepaste taalkunde, Taal- en letterkunde, Bedrijfsmanagement, Office management, … Maar het is ook perfect mogelijk om door te stromen naar studierichtingen als (Toegepaste) psychologie, Pedagogie, Rechten, Rechtspraktijk, …
sfgdfgfgfgf