Ben je sociaal en sterk geïnteresseerd in de mens en de samenleving? Wil je een algemeen vormende richting met bijzondere aandacht voor natuurwetenschappen en sociale wetenschappen? Dan zit je op je plaats in de studierichting Sociale en Technische Wetenschappen.
In deze studierichting verdiep je je in de wetenschappelijke en sociale aspecten van verschillende levensdomeinen. Tijdens de integrale opdrachten (IO’s), die eigen zijn aan de richting STW, behandel je diverse onderwerpen. Vanuit vier pijlers (natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, voeding en expressie), werk je aan je competenties. Deze IO’s maken van jou een rasechte ‘allroudner’.
Je leert een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken onderzoeken door verschillende methodes van opzoeken, analyseren en verwerken te hanteren. Je verdiept je in wetenschap- pelijke inzichten, verworven in lessen natuurwetenschappen of sociale wetenschappen en al dan niet gelinkt aan aspecten van voeding en/of expressie. Deze inzichten pas je concreet toe.
Je leert op een gestructureerde manier projecten uitwerken, waarbij je rekening houdt met de doelgroep, kwaliteitscriteria en planning. Op deze wijze leer je doelgericht met mensen werken, een planning opstellen en uitvoeren, een eenvoudige en gezonde maaltijd of gerecht bereiden, een activiteit concreet voorbereiden en uitvoeren en je leert jezelf expressief te uiten.
In het kader van eventuele vervolgopleidingen met een sterk maatschappijgericht karakter, is het aangewezen dat je ook staat bent om iets mondeling te presenteren, toe te lichten, uit te leggen en te motiveren. Dat kan gaan over o.a. de resultaten van een onderzoek, de bereiding va een maaltijd, of een persoonsgerichte activiteit.
Om de doorstroom naar het hoger onderwijs zo ruim mogelijk te houden, krijgen ook de algemene vakken voldoende aandacht. Leerlingen uit STW kunnen zo vlot doorstromen naar diverse opleidingen in het secundair-na-secundair (Se-n-Se) onderwijs, zoals Leef- groepenwerking, Animator in de ouderenzorg, Tandartsassistentie of Internaatswerking. Ze kunnen logischerwijs ook doorstromen naar professionele bacheloropleidingen in de sociale, agogische, gezondheids- of onderwijssector in het hoger onderwijs, zoals Verpleeg- kunde, Ergotherapie, Sociaal werk, Voedings- en dieetkunde, Orthopedagogie, Kleuter-, Lager of Secundair onderwijs.