Wetenschappen-Wiskunde STEM

Om te kiezen voor deze studierichting Wetenschappen-Wiskunde (WW) moet je een duidelijke interesse en begaafdheid hebben voor wiskunde en aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica. Vind je het bovendien boeiend om te zien hoe verschillende wetenschapsdomeinen geïntergreerd worden in een toepassing, dan kan je ervoor kiezen om in het STEM- traject (Science, Technology, Engineering & Mathematics) in te stappen. 

Het is belangrijk dat je een stevige basis hebt voor de component Wiskunde, idealiter vanuit een studierichting met vijf lesuren in de tweede graad. Je ziet complexe oefeningen als een uitdaging, hebt inzicht in abstracte wiskundige structuren en bent bereid om de theorie grondig te studeren. Je verwerft wiskundige vaardigheden door te argumenteren, te verklaren en te bewijzen. In je lessentabel staat vak gelijk aan zes lesuren per week. 

In de component Wetenschappen combineer je de vakken aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica. Bij voorkeur heb je in de tweede graad ook een wetenschappelijke studierichting gevolgd, al is dit geen absolute vereiste. In de wetenschapsvakken zal naast een doorgedreven theoretische vorming ook onderzoek en toepassingen in de praktijk aan bod komen, in labo- activiteiten en practica. Je mag steeds rekenen op een totaal van zeven lesuren wetenschaps- vakken per week. 

Vanaf het vijfde jaar, is er in de lessentabel een onderdeel vrije ruimte. Hierin word je stapsgewijs voorbereid op vervolgstudies. Je leert er zelfstandig werken, instructies opvolgen en deadlines respecteren: dit zijn allemaal vaardigheden die je nodig hebt om later succesvol projecten, papers en scripties te volbrengen aan hogeschool of universiteit. Je start in het eerste trimester in groep met een integrale wetenschappelijk onderzoeksopdracht. Vanaf het tweede trimester heb je de keuze tussen het algemene traject en het STEM-traject. In het algemene traject maak je in het tweede trimester een scriptie rond een sociale organisatie en in het derde trimester krijg je via projectwerk inzicht in het systeem van politieke besluitvorming. In het STEM traject werk je aan een reeks uiteenlopende STEM projecten waarin aspecten uit de verschillende wetenschapstakken aan bod zullen komen in de uitwerking van een concrete toepassing. 

In het zesde jaar krijg je dan de mogelijkheid om in die vrije ruimte een keuzevak op te nemen voor een volledig schooljaar, dat gelijkstaat aan twee lesuren per week. Daarmee kan je kiezen in functie van je vervolgstudies. Als je al weet dat je voor die vervolgstudies extra uren wiskunde nodig hebt via verdieping en uitbreiding, dan bieden wij het vak wiskunde aan. Ga je verder in een richting met een sterk wetenschappelijk component, dan is toegepaste wetenschappen-STEM een goede keuze. Wil je naast je wetenschappelijk-wiskundige basis je horizonten verbreden, kan je kiezen voor bedrijfskunde om zo verder te werken rond bedrijfseconomische thema’s. 

Naast wiskunde en wetenschappen krijg je in deze studierichting een brede algemene vorming. Zo heb je heel wat doorstromingsmogelijkheden in de derde graad en biedt deze studierichting ruim perspectief op universitaire en niet-universitaire opleidingen, als Ingenieurswetenschappen, exacte wetenschappen, Geneeskunde, Farmaceutische wetenschappen, (Toegepaste) informatica, 

e.d. Naast de opleidingen die in het verlengde liggen van de wiskundig-wetenschappelijke domeinen, kan je ook nog altijd doorstromen naar opleidingen met een meer humane of algemene inslag, als (Toegepaste) psychologie, (Ortho) pedagogie, e.d.